ABESEFORUM
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
ABESEFORUM


 
AnasayfaPortalLatest imagesKayıt OlGiriş yapNetice Tv10Netice Arcade10Netice 123510

 

 Netice

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
GeF
Administratör

Administratör
GeF


Erkek
Mesaj Sayısı : 350
Yaş : 28
Nerden : Uşak Yiğidin Harman Olduğu Yer
Bu Siteye Niçin Üye OLDUN : diye mi soruyosun...
İsim Soyisim : ÇAKAL
Tuttuğu Takım : Netice 47881165ux3
Şuan Durumun Ne : Netice Cesur10
Kişisel Mesajın : Olması Gerekir...Smile
Rep :
Netice Left_bar_bleue100 / 100100 / 100Netice Right_bar_bleue

Kayıt tarihi : 30/06/08

Netice Empty
MesajKonu: Netice   Netice Icon_minitimeC.tesi Tem. 05, 2008 5:26 pm

Bütün bu yukarıdan beri söylediklerimizi toparlayacak olursak, demek ki Batı Türkçe’si kendi içinde birbirini takip eden ve birbirini geçmiş bulunan üç devreye ayrılmaktadır. Bu devrelerin birincisi olan ve iki asır devam eden Eski Anadolu Türkçe’si Selçuklular, Anadolu beylikleri ve ilk Osmanlıların yazı dilidir. İkinci devre İstanbul’un fethinden Osmanlı İmparatorluğunun sonuna kadar imparatorluğun yazı dili olarak beş asra yakın bir Ömür sürmüş bulunan Osmanlıcadır. Üçüncü devreyi teşkil eden Türkiye Türkçesinin hayatı ise henüz yarım asrı geçmemiştir. Yani, Osmanlıca Batı Türkçesinin en uzun devresidir.

Bu uzun devre Batı Türkçesinin ayni zamanda en güç devresidir de. Bu devir metinlerin üzerine eğilirken üçüzlü yazı dilinde Türkçe’den başka iki yabancı ortağın gerekli kaidelerini de bilmek lâzımdır. Türkçe’ye kendi kaideleri ile girmiş bulunan bu yabancı unsurlar, bir taraftan Eski Anadolu Türkçe’sinde görünmeğe başlamış olduğu, diğer taraftan, kelime hâlinde de olsa, Türkiye Türkçe’sine de taşmış bulunduğu için bir dereceye kadar Osmanlıca’dan önceki ve sonraki devreleri de ilgilendirirler.

Osmanlıca’daki Arapça, Farsça unsurların mahiyetini öğrenmek ilk ve son devrenin yabancı unsurlarını da yakından görüp bilmek demektir. Yani, Osmanlıca’nın yabancı unsurlarını kavramakla bütün Batı Türkçesinin yabancı unsur durumu aydınlığa çıkmış olur. Türkçe bakımından ise Osmanlıca Türkiye Türkçe’sinden farklı olmadığı gibi, Eski Anadolu Türkçe’sine de bağlıdır. Bu yüzden onun Türkçe cephesini ele alırken Türkiye Türkçe’si ile Eski Anadolu Türkçesini de ele almış oluruz. Hülâsa, Batı Türkçesinin en karışık ve güç devri olan Osmanlıca’nın iç ve dış yapısını incelerken yalnız onun hudutları içinde kalmayarak bütün Batı Türkçesini göz önünde bulundurmak lâzımıdır.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://abeseforum.yetkin-forum.com
 
Netice
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
ABESEFORUM :: Ödev Tez-
Buraya geçin: